Красотата на тракийската народна носия

27 февруари 2024
Красотата на тракийската народна носия

Въведение:

Тракийската народна носия е не просто красив костюм, а истинско произведение на изкуството, носещо в себе си богата история, символика и културни кодове. В пъстроцветните й шевици, цветове и материи се крият послания за идентичност, принадлежност и духовни ценности.

Тракийската фолклорна област обхваща обширните земи от Стара планина до Черно море, граничеща с Родопите и Шопската фолклорна област. Разнообразието в релефа и историята е довело до обособяването на три подобласти:

 • Западна Тракия: Известна с елегантните си женски носии с престилка, мъжките аби и гъдулката, символ на тракийската музика.

 • Източна Тракия: Очарова с песните си, изпълнени с много гласове, пъргавите танци и характерните женски носии 

 • Странджа: Тук фолклорът е силно повлиян от близостта до Черно море, с танци като "Ръченица" и "Хоро", както и носии с по-тъмни цветове и специфични песни.

Носиите са неразделна част от тракийската фолклорна област. Те са не просто дрехи, а символ на идентичност, история и културно наследство. Всяка подгрупа в Тракия има свои собствени отличителни носии, които се отличават с цветове, шевици, кройка и материи.


Някои от най-емблематичните тракийски носии са:

 • Панагюрска носия: Известна с изящните си шевици, фини дантели и ярки цветове.

 • Чирпанска носия: Отличава се с елегантната си кройка, богата украса от пайети и мъниста.

 • Странджанска носия: Забележителна е с пъстрите си цветове, атрактивните си шалове и характерните си накити.

Тракийските носии са истински произведения на изкуството, отличаващи се с:

 • Ярки цветове: Преобладават червеното, зеленото, жълтото и синьото.

 • Богата украса: Използват се бродерии, шевици, пайети, мъниста и дантела.

 • Разнообразие в кройките: Всяка подгрупа има своите характерни елементи, като например елече, сукман, колан.

Тракийската носия се отличава с регионално разнообразие. Най-разпространените варианти са:

 • Женска носия: Обикновено се състои от бяла риза, сукман (дълга пола) и престилка. Ризата е богато украсена с шевици, а сукманът може да бъде от различни цветове и материи. Престилката е изработена от пъстроцветни памучни или копринени платове.

 • Мъжка носия: Състои се от риза, потур, пояс, елек, калпак и др. Ризата е бяла, ушита от лен или коноп, с по-семпла украса. Потурите са от вълнен плат, бели или в тъмни цветове. Поясът е важен елемент, носен около кръста, и може да бъде изработен от различни материии.


Символика и значение:

 • Цветове: Цветовете в тракийската носия не са случайни. Червеният цвят символизира здраве и сила, зеленият – плодородие, жълтият – слънце и благополучие, белият – чистота и невинност.

 • Шевици: Шевиците са не само красива декорация, но и криптирани послания. Мотивите с цветя, птици, животни и геометрични фигури символизират различни аспекти от живота, като любов, плодородие, защита от зли сили и др.

 • Материали: Материалите, използвани за изработка на носията, също имат значение. Вълната е символ на топлина и защита, ленът – на чистота и просперитет, конопът – на сила и издръжливост.


Традиции, танц и музика:

 • Традиционни обичаи: Коледуване, Лазаруване, Гергьовден, Еньовден – всяко годишно време е белязано от колоритни ритуали.

 • Танци: Ритмичните "Хоро" и "Тракийска ръченица"  са само част от богатия танцов репертоар.

 • Музика: Гъдулката, кавалът, гайдата и тамбурата са неизменни инструменти, а песните са мелодични и емоционални.

Тракийската фолклорна музика е мелодична и завладяваща. Тя се отличава с бавните си ритми, богатата си орнаментика и характерното си двугласно пеене. Танците са енергични и темпераментни, често съпровождани от бързи ритми и сложни движения.

 • Някои от най-популярните тракийски танци: Ръченица, Дайчово хоро, Тракийска ръченица, Бучимиш.

 • Музикални инструменти: Гайда, кавал, тамбура, гъдулка.Песни и танци: Разходка из Тракийската фолклорна област

Тракийската фолклорна област е пъстра мозайка от традиции, звуци и цветове, разположена в сърцето на България. От Стара планина до Черно море, танците, песните и носиите разказват истории за богата история и култура.Ритмични танци:

 • Ръченица: Енергичен, бърз танц, изпълнен с високи скокове и сложни движения. Ръченицата е символ на тракийската енергичност и емоционалност.

 • Тракийски право хоро: Спокойно, величаво хоро, изпълнено с плавни движения и елегантни стъпки. То олицетворява тракийската тържественост и красота.

 • Пазарджишко хоро: Весело хоро, изпълнено с игриви стъпки и закачливи мелодии. То е въплъщение на тракийската жизнерадост и чувство за хумор.


Мелодични песни:

 • Тракийски песни: Спокойни, мелодични песни, изпълнени с много чувство. Те са емоционални разкази за любов, труд и ежедневие.

 • Сватбени песни: Весели, тържествени песни, които съпровождат сватбените ритуали. Те са изпълнени с пожелания за щастие и благоденствие.

 • Овчарски песни: Песни, изпълнени с носталгия по родния край и любимите хора. Те разказват за трудностите и красотата на овчарския живот.Избор и носене на тракийска носия:

Тракийската носия е неизменна част от фолклорните танци и обичаи и ако искате да се облечете в тракийска носия, е важно да изберете вариант, съответстващ на вашия регион и пол.
Съвети:

 

 • При избора на носия се съобразете с повода.

 • Обърнете внимание на детайлите – шевици, цветове, материи.

 • Носете носията с гордост и уважение към традициите.Заключение:

Тракийската фолклорна област е истинско съкровище за България. Нейните носии, танци, музика и традиции са не само красиви, но и носят в себе си историята, културата и душата на българския народ.

Тракийската народна носия е не просто облекло, а символ на богата култура и история. Носейки я, ние се докосваме до мъдростта на предците ни и се превръщаме в част от живия фолклор.

Ако искате да се докоснете до автентичния български фолклор, Тракийската фолклорна област е чудесно място за това. Тук ще откриете гостоприемни хора,които ще ви помогнат да се потопите в красотата и богатството на българските традиции.Споделете Нашата Страст

 

Ние споделяме не само продукти, но и страстта си към българските традиции.

Следете нашия блог за още интересни статии и вдъхновяващи истории. Очаквайте увлекателни теми, представящи богатството на българската култура и традиции.

Бъдете част от narodnanosia.bg и открийте красотата на българските народни носии с нас!
 • #мъжка_тракийска_носия
 • #женска_тракийска_носия
 • #тракийска_фолклорна_област
Нестинарските носии са не само красиви, но и символични, като носят в себе си послание за чистота, сила и единение с природата.

прочети още

Децата от ДГ 18 „Чайка“ и филиал „Бисерче“ в град Варна, ни показват колко е важно още от ранна възраст да се предава културното ни наследство.

прочети още

Всеки Фолклорен събор е уникален и неповторим и ни докосва до автентичния български фолклор и красотата на българските традиции.

прочети още

Женската народна носия е символ на българската жена – силна, трудолюбива, красива и пазителка на традициите.

прочети още

Тази статия описва различните видове народни носии, техните характеристики и как да изберем най-подходящата за нас.

прочети още

Детските народни носии са пътеки към българските традиции, които ни водят към корените на българската култура.

прочети още

Всяка част от Мъжката народна носия е изпълнена със символика и значение, пазейки българските традиции живи.

прочети още

Цървулите и Скарпините са неразделна част от българската народна носия и са символ на българската култура и идентичност.

прочети още

Родопската народна носия е истински феномен, съхранил в себе си мъдростта, традициите и духовните ценности на българския народ.

прочети още

В България, народните носии са не просто дрехи, но и символ на богата история, култура и традиции запазени през вековете.

прочети още

Българския фолклор ни пренася в различни светове, където историята, природата и традициите се преплитат в една удивителна хармония.

прочети още

Всяка фолклорна област в България има свои уникални черти в използването на цветове и орнаментика в народните носии.

прочети още

Бродираните шевици в народните носии носят символика, свързана с обичаи, вярвания и ежедневието на хората.

прочети още