Българските фолклорни области

16 февруари 2024
Българските фолклорни области

Въведение:

България е земя на разнообразие и културно богатство, което се отразява в нейните фолклорни области.

Седемте фолклорни области на страната - от Северняшката до Странджанската - съчетават уникални черти и традиции, които правят българския фолклор толкова особен и вълнуващ.

Всяка Фолклорна област разказва своята уникална история чрез костюми, музика и танци, които се преплитат в неповторима симфония на културното наследство.

От весели танци до богати и разнообразни костюми и символични традиции, фолклорът ни приковава с уникалността си и предоставя неповторимо пътуване из историята и красотата на България.

Разнообразието от традиционни носии, музика и обичаи, носи своята уникална регионална идентичност и уникален стил на народните носии, което включва разпознаваема бродирана шевица и характерни цветове за всяка фолклорна област.

Фолклорните области на България служат като географски рамки, във всяка от които се вплита историята и духът на хората, отразени в техните традиционни фолклорни носии.Северняшка фолклорна област:

Този регион разкрива богатството на северната част на страната, с характерни костюми и танци, отразяващи енергията и националния дух.
Основата на традиционния стил за тази област, включва два основни компонента за жените и мъжете.

Женската северняшка носия се състои от двупрестилчена и сукманена рокля, снабдена с бяла риза, известна като "кошула".
Допълнителни елементи включват задна вълнена престилка, известна като "бръчник", предна престилка и широк вълнен колан с метални пафти.
За завършек, забрадката се изработва от бяла кърпа, а косата се сплита и украсява с монети, цветя и мъниста.


Мъжката северняшка носия, включва дълга бяла риза, като червеният пояс се навива на кръста, върху ризата.
На краката се обличат навой и калцуни, а обувките са кожени цървули с много връзки отпред, докато на главата се носи черен калпак.Добруджанска фолклорна област:

Облечена във влияния от тракийската, румънската и турската култура, Добруджа прелага уникален облик на своите народни носии.
Ето и основните компоненти при жените и мъжете:

Женската добруджанска носия включва червен сукман с изящни бродерии, а понякога и пола и елече също с бродерия.
Допълнителни елементи включват бяла памучна риза, черна дълга вълнена престилка с бродерия, жълта забрадка с ресни и коланче.

Мъжката добруджанска носия включва черни панталони-потури и бяла памучна риза, която обикновено е бродирана около деколтето, като се допълва от вълнен червен пояс.
Носят се бели калцуни, а вместо традиционния калпак, се носи специфична за този регион кърпа за главата.

 

 

Шопска фолклорна област:

Шопите съчетават богата музикална традиция със своя неповторим стил в бродериите и костюмите, които са истинско бижу в културния контекст.
Традиционни носии са сукманената женска носия и белодрешната мъжка носия.

Женската шопска носия се характеризира със син или черен вълнен сукман, който е декориран с бял и червен гайтан (вълнен шнур, сплетен на плитка).
Към този сукман се комбинира дълга бяла памучна риза с бродирани шевици и разширяващи се ръкави, допълнена от вълнен пояс в същите цветове.

Мъжката шопска носия е в бял цвят и включва син елек или черен елек, бяла риза с бродирана шевица и вълнени панталони, известни като беневрек.
Цялостната визия е завършена с черен или червен вълнен пояс.Пиринска фолклорна област:

Този регион разкрива красотата на планините Рила и Пирин в своите костюми, вдъхновени от природата и историята.
Основните компоненти на пиринската народна носия при жените и мъжете са както следва:

Женската пиринска носия се състои от бяла памучна риза, сая- горна памучна дреха с къси ръкави, вълнен пояс, дълга тясна престилка с втъкани растителни мотиви, добавят се накити, забрадка, чорапи с шевици и цървули.

Мъжката пиринска носия се състои се от бяла риза, бели панталони (дзиври), къс вълнен елек (джамадан), тъмночервен вълнен пояс, чорапи, цървули и черен калпак.
Дзиврите са характерни с тесните крачоли, които са плътно прилепнали и се наричат още „беневреци“ или „чешири“.Родопска фолклорна област:

Със своите песни за любов и живот, Родопите представят една от най-автентичните фолклорни области в българския фолклор, заредени с емоции и традиции.

Женската родопска носия включва сукман, а върху бялата риза се облича дълга тъмна дреха, наречена "вълник", която е изящно избродирана със сърма и гайтани. 
Престилката е украсена със жълт, оранжев и червен дизайн на каре със втъкани шевици, които показват родовата принадлежност на момата.
На главата си жените носят червена кърпа, а на краката чорапи и терлици.

Мъжката родопска носия също има свои отличителни мотиви.
Социалният статус определя цвета и шевиците на носията, като чорбаджиите носят носии с гайтани от син или зелен основен цвят, а по-скромните слоеве от народа се обличат с по-просто и едноцветно облекло.
Най-популярната мъжка носия в Родопите се състои от тъмни потури с гайтани, бяла риза без бродерии, с цветен ширит около яката. Елека е украсен с черни гайтани, а пояса е червен, като се отгоре се облича Връхна вълнена дреха, наречена "долама".
На крачолите се навива бял плат ("навой") , който се стяга с черни върви и се носят цървули, а на главата се носи кожен калпак ("гугла").
Тракийска фолклорна област:

Тази област е най-разнообразна, като съчетава старобългарски мотиви и древни елементи, предлагайки неповторима палитра от цветове и форми.
Разделя се на 3 региона: западнотракийски, източнотракийски и странджански

Женската тракийска носия е много разнообразна, като сукмана може да бъде с ръкав или без ръкав, с бяла риза с бродирана шевица, с разнообразни орнаменти и бродерии, типични за всеки регион.

Мъжката тракийска носия се състои от бяла риза, отново богато орнаментирана с бродирана шевица, тъмни потури, богато декориран елек с гайтани и ширити и пояс.
Традиционния калпак е украсен с рози (в района на Розовата долина) или други цветя в зависимост от региона.
Странджанска фолклорна област:

Като подобласт на Тракийската фолклорна област, Странджа представя уникални традиции, изразени в костюмите и танците, които отразяват духа на местната общност, като дори често бива определяна като седма фолклорна област отделна от Тракийската.

Женската странджанска носия включва сукман с тъмен цвят и престилка (''фуста“), обикновено съчетава няколко цвята – бяло, зелено, червено и жълто, за да се открои спрямо тъмния плат на сукмана.
Пазвата на сукмана е богато орнаментирана с бродирани шевици или гайтани.

Мъжката странджанска носия се състои се от традиционната риза, елек с гайтани или къса аба с дълги ръкави  и черен калпак, а потурите са украсени с черен гайтан и препасани с червен пояс.
Заключение:


Мозайката на българския фолклор ни пренася в различни светове, където историята, природата и традициите се преплитат в една удивителна хармония. От север до юг, от изток до запад, всяка фолклорна област предоставя своите уникални цветове и звуци, правейки българската култура несравнен спектакъл от традиции и красота.Споделете Нашата Страст

 

Ние споделяме не само продукти, но и страстта си към българските традиции.

Следете нашия блог за още интересни статии и вдъхновяващи истории. Очаквайте увлекателни теми, представящи богатството на българската култура и традиции.

Бъдете част от narodnanosia.bg и открийте красотата на българските народни носии с нас!  • #мъжка_народна_носия
  • #женска_народна_носия
  • #български_фолклорни_области
Нестинарските носии са не само красиви, но и символични, като носят в себе си послание за чистота, сила и единение с природата.

прочети още

Децата от ДГ 18 „Чайка“ и филиал „Бисерче“ в град Варна, ни показват колко е важно още от ранна възраст да се предава културното ни наследство.

прочети още

Всеки Фолклорен събор е уникален и неповторим и ни докосва до автентичния български фолклор и красотата на българските традиции.

прочети още

Женската народна носия е символ на българската жена – силна, трудолюбива, красива и пазителка на традициите.

прочети още

Тази статия описва различните видове народни носии, техните характеристики и как да изберем най-подходящата за нас.

прочети още

Детските народни носии са пътеки към българските традиции, които ни водят към корените на българската култура.

прочети още

Всяка част от Мъжката народна носия е изпълнена със символика и значение, пазейки българските традиции живи.

прочети още

Цървулите и Скарпините са неразделна част от българската народна носия и са символ на българската култура и идентичност.

прочети още

Родопската народна носия е истински феномен, съхранил в себе си мъдростта, традициите и духовните ценности на българския народ.

прочети още

В България, народните носии са не просто дрехи, но и символ на богата история, култура и традиции запазени през вековете.

прочети още

Тракийската фолклорна област е съкровищница от български традиции, а носиите – огледало на тракийската душа и символ на идентичност.

прочети още

Всяка фолклорна област в България има свои уникални черти в използването на цветове и орнаментика в народните носии.

прочети още

Бродираните шевици в народните носии носят символика, свързана с обичаи, вярвания и ежедневието на хората.

прочети още